Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA ORTHODOXA - Ediţia nr.1-2 din 2003  
         
  Articol:   RECENZII - PR. PROF. DR. MIRCEA PĂCURARIU, DICŢIONARUL TEOLOGILOR ROMÂNI, ED. A II-A, BUCUREŞTI, EDITURA ENCICLOPEDICĂ, 2002, 550 P..

Autori:  ALEXANDRU MORARU.
 
       
         
  Rezumat:  Dicţionarele, în general, sunt oglinda fidelă a unui popor, a unei culturi sau civilizaţii; în ele, se prezintă sinteze din istoria şi spiritualitatea unui neam, sunt evidenţiate instituţii de cultură şi de stat, personalităţi de seamă din viaţa unui popor. Întotdeauna dicţionarele au fost un „instrument util la lucru” pentru cercetători, dar şi surse importante de informare pentru „publicul larg”, doritor de cunoaştere şi instruire; ele au constituit (şi constituie) încă pentru cei din urmă, mijloace rapide de a ajunge la informaţiile necesare. Se poate afirma că, până în 1989 au fost publicate multe dicţionare în diferite domenii de activitate; din păcate însă, din pricina condiţiilor vitrege (regimul comunist) nu s-au editat decât puţine dicţionare pe teme religioase; ele au apărut în număr mai mare abia după 1990. Între dicţionarele reprezentative ale Bisericii noastre la loc de frunte se numără: Dicţionarul Teologilor Români, alcătuit de Pr. Prof. Univ. Dr. Mircea Păcurariu şi publicat la Bucureşti, în Editura Univers Enciclopedic, în 1996 (în 501 pagini); în el se evalua, de fapt, cultura teologică românească vreme de aproape douăzeci de veacuri.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă